Sign In

COMPLAINTS

Do you have any comments, complaints or feedbacks regarding the electrical services, oil and gas local business development (LBD) or any other general queries related to the energy sector?

*Please note that we take your privacy very seriously and any complaints will be treated anonymously. Therefore we seek your cooperation in providing us with your details that will enable us to contact you.


Tweets

 Recent Complaints

Name:NX
Complaint:Complaint tersebut adalah anak2 tempatan yang bekerja di platform. Yang bekerja di offshore. Kalau local yang kerja dalam office tu mostly nya tidak ada masalah yang macam kami rasa. And lagi banyak2 syarikat di brunei ani yang oil and gas. Kerja di offshore di beri elaun. Tapi kami inda ada. Sedangkan kerja di paltform tu adalah High Risk. Memang sudah ada incident yang pihak biskita inda tahu.. sebab orang putih di sana suka membandingkan cuaca di brunei dengan negera mereka dan mereka memegang kuat macam platform tu durang yang punya heran nya orang X macam inda berani untuk berbuat apa2 mungkin ada tapi kalah oleh orang putih? Atau sebalik nya... Harap2 biskita dapat menulung anak tempatan, kami bukan manja tapi kami ada hak,kami ada keluarga untuk di peduli. Kami mahu kerja dengan secara sehat.
Date:28/03/2019 08:22
Date Of Issue Closed:-
Name:TL
Complaint:Assalamualaikum, minta maaf aku inda pandai menyusun ayat,aku harap pihak biskita faham. Di sini ku kan memberitahu pasal salah satu syarikat di dalam negara kitani ani yang di pigang kuat oleh orang scotland (orang putih) nama syarikat atu LK Aku anak tempatan. Dan jua beberapa anak tempat yang bekerja di syarikat tersebut kebanyakan nya inda berpuas hati sebab durang masih mengekalkan orang luar masani sudah masuk 9bulan bekerja tapi masih lagi kelihatan orang luar (orang pilipin) yang di ambil dan di hantar course sedangkan anak tempatan lagi memerlukan. Macam mengaburi mata saja syarikat atu. Jangan inda mengambil orang2 kitani. Dan pada masani lagi kecewa jua sebab gaji makin lama makin lambat keluar,barang2 kerja yang kana provide untuk sendiri masani di mestikan berkongsi sebab tidak ada budget untuk provide kepada semua,contoh; life jacket di kongsi? Patut kah di kongsi? Aku merasa tidak patut walaupun dipinjam buat sementara waktu kerana ia nya tidak bersih kerana peluh, kotor dan sebagai nya walaupun syarikat yang provide tapi inda patut jua kan di kongsi dimana kebersihan nya tu. Di dalam contract anak tempatan diberi kan Long Term tapi budget pun lari PPE pun di kongsi orang luar di utamakan di beri BENEFITS course, hotel,transport full gaji.. adakah atu Long Term Contract untuk anak local? Sedangkan orang luar di manjakan.. harap2 tah pihak biskita inquiry syarikat atu.. sebab nya ada sudah niat2 orang2 local kan berhenti kerja gara2 management inda stabil.. tolong lah demi anak Brunei..
Date:28/03/2019 08:18
Date Of Issue Closed:-
Name:Pencari Kerja
Complaint:Adakah jawatan kosong di XM di “booking” untuk iready di Kementerian tersebut?
Date:10/03/2019 14:20
Date Of Issue Closed:-
Name:LK
Complaint:Alhamdulillah with the i-ready initiative, a lot of young graduates have been given the opportunity to gain experience in the industries available in Brunei Darussalam. This initiative could potentially prevent the issue faced by developed countries where job recruiters are looking for ONLY experienced employees with minimum 5 to 10 years, especially with the fact that our country is slowly developing further.

However, one most worrying trend has bloomed in the midst of the i-ready period: companies taking advantage of the i-ready. Yes we have heard in the bulletin that companies are prohibited to use i-ready applicants as free labour, although I still hear stories from recent graduates that this is still happening, although in discreet. Moreover, the current growing trend in companies taking advantage of the i-ready programme is by REDUCING the starting basic wage for DEGREE holders!

The reason behind the reduction in the starting basic wage for degree holders were simple: if a company can take an i ready applicant for "free" with basic wage of BND 800, why should the company pay more for their degree workers? There is a company that I knew of recently took a degree graduate with a salary of BND 1000 per month, when 5 years back a degree holder could easily get BND 2800 to 3000 Per month.

Are the graduates been taken advantage of with the current situation? YES
Some of the graduates who have taken education loan to further their studies, wished to payback their loan are unable to do so! One graduate that I know of had to pay minimum of BND 1000 for 7 years, if his Basic salary is only BND 1000... He only have BND 0.00 for the rest of the month to live on, not including paying bills or rental!

One of my suggestion would be to set the minimum starting wage for different education level, as to prevent the private companies in taking advantage of the Brunei workforce. And enforcement need to be in place through routine audits in the companies (minimum once a year).
Date:19/01/2019 09:50
Date Of Issue Closed:-
Name:Hamba Allah
Complaint:FVV

I am writing these statements to inform you of our disappointment and frustrations of some of the expo organiser. 

The rental fees have been unbelievably high throughout the past years including this year. The buying pattern from consumer is sadly down trending however not at the pace of rental fees.
Vendors are becoming victims of the situation especially the need to pay the high rental fees with full payment prior to the event. Alum tau untung ruginya macam mana akan tetapi pembayaran sewaan tetap mesti di bayar.  Harga sewa tinggi tetapi sambutan inda berapa mengalakan seperti expo-expo yang lalu.

Need relevant authority to look into rental fees on any exhibition held especially in Brunei Muara District.  Event organisers are getting abusive these days with high rental offering which discourage more and more vendors to transform healthy economy.
Date:01/01/2019 17:21
Date Of Issue Closed:-

Instagram (#eidpmo_complaints)